preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Prognoza

 
Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

 

 

Brojač posjeta
Ispis statistike od 19. 10. 2010.

Ukupno: 314798
Ovaj mjesec: 208

 

Predmetna nastava

ŠESTAŠI  ISTRAŽUJU ŠUMU

  14. listopada 2013. učenici šestoga razreda tri su nastavna predmeta: Prirodu, Hrvatski jezik I TZK  usvajali izvan Škole. Tema integrirane terenske nastave bila je primorska listopadna šuma. Iz svakoga su nastavnoga predmeta učenici dobili zadatke.

     Iz Prirode naučili su prepoznati neke od primorskih biljaka, postupak pri izradi herbarija; kako opisati biljke, kako sakupljati biljke, kako napraviti uspješan herbarij. Iz Hrvatskoga su jezika uočavali pojedinosti koristeći sva osjetila, vodili bilješke i pripremali se za opis otvorenoga prostora. Uz lagane vježbe zagrijavanja i upute o pravilnom disanju iz TZK-a, lakše su osvajali manje i veće uzbrdice i neravan teren. Naučili su i kako se pravilno spuštati po neravnoj i klizavoj nizbrdici.

    Zabave, smijeha i šale nije nedostajalo, a podosta se toga i naučilo.

OSMAŠI PUTUJU PARENZANOM

   21. listopada 2013. učenici osmoga razreda bili su na integriranoj terenskoj nastavi. Posjetili su Livade, Završje, Poreč i Kosinožiće. Integracija je obuhvatila Povijest, Geografiju i Hrvatski jezik.

   U Livadama se razgledao Muzej Parenzane, željezničke pruge koja je povezivala Trst i Poreč. Jednim dijelom te pruge prošetali su u Završju. U zanimljivom posjetu Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču učenici su saznali kako se ocjenjuje i kuša vino i maslinovo ulje. Iskustva o prirodnom uzgoju dopunili su u vinskom podrumu poznatoga proizvođača Roxanicha u Kosinožićima.

ŠKURINJCI I ˝ZVIJEZDE EU˝ MLADENA KUŠECA

    U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke 10. listopada 2013. predstavljena je nova knjiga Mladena Kušeca: Zvijezde Europske unije. Na predstavljanju knjige i ugodnom druženju s književnikom  bili su i naši učenici petoga i šestoga razreda, članovi Recitatorske i Literarne družine.

   Knjiga na simpatičan način, kroz stihove, predstavlja svih 28 država članica EU  o kojima je uz smijeh i zabavu čitalo i nekoliko naših učenika.

   U razgovoru s književnikom učenici su saznali kako je nastala ova, ali mnoge druge knjige izuzetno plodnoga i vrijednoga dječjega autora.

   Posvete na knjigama ostaju trajna uspomena na susret.

U utorak, 5. studenoga 2013., zainteresirani učenici od 5-8. razreda te grupa Mladih knjižničara u pratnji  profesorica engleskoga jezika i knjižničarke posjetili su Pomorsko-povijesni muzej i knjižaru Profil. Uz stručno vodstvo u muzeju, učenici su razgledali stalnu postavu namještaja od renesanse do klasicizma te se na taj način upoznali sa poviješću svoga grada. Potom su posjetili knjižaru Profil u kojoj su uz pitanja istraživačkog tipa rješavali razne zadatke. Posjet muzeju i knjižari bio je zanimljiv i koristan, a veselo i ugodno druženje nastavili smo u Mc Donaldsu.

Učenici 5.a i 5.b u Astronomskom centru Rijeka

Učenici 5.a i 5.b razreda posjetili su 27. studenoga 2013. u pratnji učiteljice geografije Ane Marinić i učiteljice povijesti Nevenke Ilić Astronomski centar Rijeka na brdu Sv. Križ, gdje su pogledali projekciju filma „Carstvo svjetlosti“ u digitalnom planetariju te poslušali predavanje o postanku Zemlje.

Kada naši učenici postanu naši učitelji!

Učenik 6.b razreda Emanuel Tin Rukavina, koji je početkom rujna sudjelovao na manifestaciji „Susret s Kinom“ organiziranom u Klubu mladih Rijeka od strane Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu,  održao je 4. prosinca 2013. prezentaciju i radionicu pod nazivom „Što sve niste znali o Kini“ svojim školskim kolegama iz 6.a i 6.b razreda.

Zanimljivosti koje se ne uče putem školskih udžbenika, poput predstavljanja kineskog jezika i kineske kaligrafije ili izrade pekinških lampiona na taj su način ušetali u naše učionice.

Hvala Emanuel, bilo je nezaboravno!

Članovi Dodatne nastave Povijesti, Geografije, Recitatorske i Literarne družine u utorak, 10. prosinca 2013. posjetili su Istru.  Najprije su upoznali Boljun. Zatim su razgledali Eufrazijevu baziliku u Poreču, prošetali Park-šumom Zlatni rat pokraj Rovinja. U Balama su, na terenu, istraživačkim zadatcima, proučili povijest i kulturu toga mjesta. Upoznali se s tradicionalnom proizvodnjom maslinovoga ulja u Uljari  Grbić.  Izlet je završio u Puli, posjetom Sajmu knjiga.

 

 13. prosinca 2013. učenici šestoga razreda, u Islamskome centru u Rijeci upoznali su islamsku vjeru.  Iz kraćeg predavanja naučili su o  postanaku islama te sličnosti s kršćanstvom. Razgledali su i prostor Islamskoga centra.  Integrirani nastavni dan obuhvatio je nastavu Povijesti, Geografije i Hrvatskoga jezika.

Učenici sedmoga razreda  su u sklopu izvanučionične nastave Vjeronauka i Povijesti posjetili sinagogu.

 

Na integriranom nastavnom blok-satu Hrvatskoga jezika i Povijesti učenici osmoga razreda produbili su svoja znanja o temi holokausta.

Kroz tragičnu obiteljsku priču židovske obitelji Greenman učenici su upoznali povijesne prilike i stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu u koncentracijskim logorima, posebice Auschwitzu.

Senzibilizacija učenika za ovu temu potaknuta je i njihovim uključivanjem u Međunarodni projekt Šafran, koji sadnjom lukovica žutoga šafrana podsjeća na milijun i pol stradale židovske i tisuće druge djece u ratu.

Pod motom „Žene i muškarci zajedno protiv nasilja nad ženama“ obilježili smo međunarodni Dan žena šetnjom učenika kroz središte grada. Sudjelovali su predstavnici učenika od 5. do 8. razreda u pratnji učiteljica. Učenici su nosili prigodne transparente i dijelili poruke građankama i građanima.

  U četvrtak 27.3.2014. održana je tribina za roditelje i učitelje na temu "Djeca  i nasilje u medijima". Mediji se danas razvijaju vrlo brzo, a izloženost djece  u najranijoj dobi života postaje sve veći. O važnosti zaštite dječjih prava, oblicima zlostavljanja, mjerama i postupcima zaštite, potrebi promicanja pozitivnih vrijednosti predavanje su održalli Savjetnica pravobraniteljice za djecu u Rijeci Danijela Žagar, Dario Tonković Odjel prevencije Policijske uprave PGŽ, Nada Kegalj voditeljica Županijskog vijeća psihologa, te predstavnica Udruge Tić psihologinja mr.sc. Ljiljana Bubnić koji su pripremili i prigodne brošure vezane uz održano predavanje.

 

Osnovna škola Škurinje i Udruga Oaza uključili su se u nacionalnu kampanju „NE govoru mržnje na internetu"  Svi učenici osnovne škole Škurinje i korisnici Udruge Oaza svojim tijelima su oblikovali znak na školskom igralištu (tumbsdown) MRŽNJU i viknuli jasno i glasno Dislajkam mržnju. U svrhu proaktivnog djelovanja na internetu i u zajednici te prateći preporuke i smjernice Vijeća Europe, Ministarstvo socijalne politike i mladih pokreće nacionalnu kampanju „NE govoru mržnje na internetu". Opći cilj kampanje je informirati i senzibilizirati javnost, posebno djecu i mlade, o poštivanju ljudskih prava kao i o negativnim utjecajima govora mržnje.

http://www.udrugaoaza.hr

Profesionalna orijentacija učenika

Dana 4.4.2014. učenici osmih razreda prema  programu profesionalne orijentacije, informiranja pri satu Tehničke kulture upoznali su zanimanja Elektrotehničke i obrtničke škole Rijeka. Naša škola godinama surađuje s navedenom školom tako da ovo nije prvi oblik ovakve suradnje nakon čega će uslijediti i posjet srednjoj školi. Djeca su upoznata sa programima škole, informiranjem od strane voditelja programa prof. Marijana Bačića, te im je prikazan film sa novim zanimanjima i mogućnostima upisa. Interes učenika naše škole iskazuje se svake godine brojem upisane djece, a osim kvalitete nastave, široke ponude danas traženih zanimanja i zbog blizine srednje škole. 

 

 Elektroindustrijska i obrtnička škola  Rijeka

 http://www.eios.hr

 

 

 

 

Učenici 7. i 8. razreda sudjelovali su 14. ožujka 2014. u cjelodnevnom posjetu Zagrebu. U sklopu terenske nastave obišli smo Hrvatski sabor i odlučili barem na kratko postati zastupnici, saznali kako se izrađuju Cerovečki kišobrani i isprobali Kobali šešire, te zavirili iza kamere Hrvatske radiotelevizije. Na kraju dana, prošetali smo Samoborom i okusili poznate samoborske kremšnite. Neka je takvih dana više.

 

18. ožujka 2014. učenici šestoga razreda na Integriranoj su terenskoj nastavi istraživali i upoznavali srednjovjekovnu baštinu otoka Krka. Terenska nastava integrirala je sadržaje nastave Hrvatskoga jezika, Povijesti, Matematike i Vjeronauka. U Vrbniku i Krku učenici su istraživanjem i propitivanjem mještana upoznali arhitekturu, kulturne, jezične i povijesne spomenike srednjovjekovne baštine, otkrivali i prepoznavali brojke na glagoljici, izmjerili najužu ulicu na svijetu. U Jurandvoru su razgledali i detaljno se upoznali sa značenjem i važnošću Bašćanske ploče. U Krku su posjetili Ženski benediktinski samostan gdje su u srdačnom razgovoru sa sestrama benediktinkama saznali zanimljivosti njihova života, rada i reda.

 

 U četvrtak 27. ožujka 2014. u našoj je školi održano Međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“. Sudjelovala su 63 učenika od 2. do 8. razreda. U isto vrijeme, s približno istim zadacima, natjecali su se učenici diljem Hrvatske, ali i više od 6800000 učenika u više od 58 zemalja, što ovo natjecanje čini najvećim školskim natjecanjem svijeta.

Najuspješniji učenici bit će nagrađeni.
 

18. ožujka 2014. učenici naše škole s učiteljicom Mirjanom Miškulin Stepančić posjetili su OŠ Vežica. Imali  su priliku vidjeti kako izgleda nastava engleskog jezika s iPad- ima. Učenici OŠ Vežica uključili su ih u grupni rad na raznim aplikacijama kako bi zajedno učili. Naši učenici zajedno s učiteljicom bili su oduševljeni  ovim oblikom nastave. 

U četvrtak, 10. travnja 2014., grupa Mladih knjižničara zajedno sa zainteresiranim učenicima petih i šestih razreda posjetila je Sveučilišnu knjižnicu u sklopu Festivala znanosti 2014. u pratnji profesorice engleskoga jezika Mirele Bonefačič i knjižničarke Majde Pajnić Barišić. Učenici su sudjelovali u radionici izrade plakata na temu „Valovi“.

 

Imali su zanimljiv, ali zahtjevan zadatak pretraživanja informacija na internetu i u knjigama na navedenu temu. Naime, trebalo je u mnoštvu informacija pronaći i izdvojiti one najvažnije i najbitnije. Rezultat svega bio je plakat koji su učenici sami kreirali te mini video uradak kojim su vizualno i akustično dočarali glavnu temu Festivala znanosti.

Sudjelovanje na Festivalu znanosti učenicima je bilo veoma poučno i korisno te su ga sa zanimanjem  i oduševljenjem  prihvatili. Događanje je dokumentirano u slikovnom  i video zapisu koji se mogu pogledati na Facebook stranicama Sveučilišne knjižnice Rijeka.

 
preskoči na navigaciju